Dagelijks belanden mensen op werk in onveilige situaties. In onveilige situaties belanden op de werkvloer kan ervoor zorgen dat je geen plezier meer hebt in je werk, of zelfs niet meer naar werk durft te gaan. Maar hoe ga je onveilige situaties dan het beste uit de weg op de werkvloer? Lees hierover verder in dit artikel.

Praat met de werkgever

Als je een onveilig gevoel hebt op de werkvloer is het belangrijk dat je dit altijd bespreekt met je werkgever. Maak afspraken en stel regels op met je werkgever. Zorg er achteraf ook samen voor dat de regels worden uitgevoerd op de werkvloer. Als werknemer speel je daar zelf ook een belangrijke rol in.

Melden

Komen er bij jou op de werkvloer vaak onveilige situaties voor? Als werknemer is het altijd belangrijk dat je dit meld. Dit kan je direct doen bij je leidinggevende, maar je kan dit ook melden bij een bedrijf die gespecialiseerd is in het oplossen van dit soort situaties. Het melden van onveilige situaties is de eerste stap naar verbetering. Als niemand iets meldt, dan zal er namelijk ook nooit iets gaan veranderen.

Hulpmiddelen in onveilige situaties

Sommige mensen hebben een baan waarbij ze een grotere kans hebben om in onveilige situaties te belanden. Denk hierbij aan mensen die veel met patiënten of klanten werken. Een patiënt of klant zou bijvoorbeeld agressief of gewelddadig gedrag kunnen vertonen, omdat hij of zij boos is. Voor werknemers die een grotere kans hebben om in onveilige situaties is het raadzaam om hulpmiddelen in te schakelen die ervoor zorgen dat de situatie niet volledig uit de hand zal lopen. Denk hierbij aan een alarmknop bijvoorbeeld. Een alarmknop is de ideale uitkomst voor mensen die tijdens hun werk in onveilige situaties kunnen belanden. Werk je alleen en kom je vaak in onveilige situaties terecht? Dan is een noodknop waarschijnlijk handiger. Een persoonlijke draagbare noodknop kan je makkelijk meenemen als je alleen werkt.

Voorkomen

Het voorkomen van onveilige situaties is natuurlijk altijd beter. Bij het voorkomen van onveilige situaties is het belangrijk dat je in gesprek blijft gaan met collega´s, maar ook vooral met de leidinggevenden. Probeer het bespreekbaar te maken en betrek het hele team daarbij. Daarnaast is het belangrijk dat er een open cultuur heerst op de werkvloer. Op deze manier durft iedereen zichzelf te uiten en is niemand bang om ergens wat van te zeggen. Als je merkt dat een collega onveilig bezig is, durf je collega dan ook op zijn of haar gedrag aan te spreken. Het gedrag van iemand kan je namelijk beïnvloeden, en als niemand iets durft te zeggen, zal er ook niks veranderen.

Meestal zijn er op werk ook regels opgesteld om de veiligheid van iedereen te waarborgen. Het is hierbij belangrijk dat iedereen zich ook aan de regels houd. Het ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt, kun je stimuleren. Maak bijvoorbeeld met je werkgever bespreekbaar dat goed gedrag beloont zal worden. Waarschijnlijk zullen mensen dan sneller zich aan de regels houden.

 

Door Admin

Geef een reactie